снимка: Булфото127 500 лева са събрани досега в рамките на националната

...
снимка: Булфото127 500 лева са събрани досега в рамките на националната
Коментари Харесай

Почистват катедралата във Варна за 150 хиляди лева

снимка: Булфото

127 500 лв. са събрани досега в рамките на националната дарителска акция за разчистване на фасадата на катедралата " Свето Успение Богородично " във Варна.

Кампанията се организира по концепция на строителни компании и със съдействието на Радио Варна.

Според Валентин Вълев - дълготраен ръководител на Строителната камара, варненската общност интензивно взе участие в дарителската акция и е допустимо нужните 150 000 лв. да бъдат събрани скоро, добавя БНР.

Целта е почистването да приключи до 3 месеца. Четири от шестте купола на храма към този момент са позлатени.

Сумата от 150 000 лева би трябвало да бъде събрана до три месеца, с цел да може да се употребява скеле, вдигнато за позлатяване на кубетата на храма, разясни един от основателите на акцията,Валентин Вълев. Според него, мъчно може да си представим, че такова скеле скоро ще бъде вдигнато за трети път, защото построяването, потреблението и поддръжката му досега коства 500 000 лв.. 

" Скеле към катедралата е било вдигано два пъти- при построяването на храма и в този момент ", добави Вълев.

Парите, които се събират, са за почистването на камъка от който е построен храмът, защото с течение на времето той е натрупал прахуляк и отлагания, в това число и от не изключително удобната среда, от която катедралата е заобиколена - изпаренията на автомобилно гориво, киселинни дъждове, замърсяване на въздуха и така нататък Храмът е на на 135 години, в случай че се смята годината на неговото дефинитивно довеждане докрай, а не годината на полагане на първия камък - 1882-ра.

" След разчистване и запечатване на камъка, цветът на " Свето Успение Богородично " ще бъде подравнен " добави Вълев. Ефектът от " запечатването " ще трае над 20 години, дадоха обещание експерти.

Средствата се набират посредством DMS платформата. С SMS на номер 17 777 и текст DMS KATEDRALA, всеки може да поддържа идеята. За клиенти на трите мобилни оператора цената на 1 SMS е 1 лева, за консуматори на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лева с Данък добавена стойност, за абонаментни дарения цената е 2 или 5 лева месечно.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР